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LCP’s response to the 
consultation on reforms to 
retained EU employment law 

7 July 2023 

This document sets out LCP’s response to the Department for Business 
and Trade’s consultation on reforms to retained EU employment law 
published on 12 May 2023 (the “Consultation”).  We are responding only 
in relation to certain pensions aspects of the Transfer of Undertakings 
(Protection of Employment) Regulations (TUPE). 

Who we are 

LCP is a firm of financial, actuarial, and business consultants, specialising in 

pensions, investment, insurance, energy, health and business analytics.  We 

have around 1,000 people in the UK, including 160 partners and over 300 

qualified actuaries.  

The provision of actuarial, investment, covenant, governance, pensions 

administration, benefits advice, and directly related services, is our core 

business.  About 90% of our work is advising trustees and employers on all 

aspects of their pension arrangements, including investment strategy.  The 

remaining 10% relates to insurance consulting, energy, health and business 

analytics.  LCP is authorised and regulated by the Financial Conduct Authority 

and is licensed by the Institute and Faculty of Actuaries in respect of a range of 

investment business activities. 

Our overall thoughts 

We are responding only to Question 20 “What is your experience of the TUPE 
regulations? Beyond the proposals above, how, if at all, do you think they could 
be improved?” 

This response is on the single issue of pensions.  We think that TUPE Regulation 

10(2) should be re-examined because it causes needless complications in 

corporate transactions involving asset transfers.  There is an opportunity to do so 

now that the UK has left the European Union.   We would be happy to explore the 

issue further with you, including putting you into contact with appropriate 

pensions industry bodies. 

We are happy for LCP to be named as a respondent to the Consultation and 

happy for our response to be in the public domain.  We are happy for you to 

reference our comments in any response. 

 

David Everett 
Partner 

+44 (0)207 432 6635 
David.Everett@lcp.uk.com 

 

 

About Lane Clark & Peacock LLP 

We are a limited liability partnership registered in England and Wales with registered number 
OC301436. LCP is a registered trademark in the UK and in the EU.  All partners are members of Lane 
Clark & Peacock LLP. A list of members’ names is available for inspection at 95 Wigmore Street, 
London, W1U 1DQ, the firm’s principal place of business and registered office.   

Lane Clark & Peacock LLP is authorised and regulated by the Financial Conduct Authority and is 
licensed by the Institute and Faculty of Actuaries for a range of investment business activities.  
Locations in Cambridge, Edinburgh, London, Paris, Winchester and Ireland.  

© Lane Clark & Peacock LLP 2023  

https://www.lcp.uk.com/emails-important-information contains important information about this 
communication from LCP, including limitations as to its use. 
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LCP’s response to the questions in the Consultation relating to the 
Transfer of Undertakings (Protection of Employment) Regulations 
2006 (TUPE) 

TUPE Regulation 10(1) provides: 

“Regulations 4 and 5 shall not apply— 

(a) to so much of a contract of employment or collective agreement as 
relates to an occupational pension scheme within the meaning of the 
Pension Schemes Act 1993; or 

(b) to any rights, powers, duties or liabilities under or in connection with 
any such contract or subsisting by virtue of any such agreement and 
relating to such a scheme or otherwise arising in connection with that 
person's employment and relating to such a scheme.” 

However, the scope of this occupational pension scheme exemption is limited by 
Regulation 10(2): 

“For the purposes of paragraphs (1) and (3), any provisions of an 
occupational pension scheme which do not relate to benefits for old age, 
invalidity or survivors shall not be treated as being part of the scheme.” 

In other words, if an employee, who is a member of an occupational pension 
scheme, is “TUPE’d” from Employer A to Employer B then their rights under the 
occupational pension scheme do not transfer with them.  Except, that is, so far as 
their rights that are not “old age, invalidity or survivors” benefits, which do. 

Most rights under the occupational pension scheme will relate to “old age, 
invalidity or survivors” benefits and so they will not transfer.  But some rights 
arguably don’t fall within this definition and so will transfer, in particular, early 
retirement rights in certain situations. 

In essence, the existence of Regulation 10(2) raises all sorts of uncertainties 
about exactly what does and doesn’t transfer, without disturbing the basic 
premise that occupational pension scheme rights generally do not transfer.  It is 
not clear what purpose Regulation 10(2) serves.  

The reference to “old age, invalidity or survivors” benefits stems from (most 
recently) Article 3(4) of EU Directive 2001/23/EC on the Approximation of the 
Laws of the Member States Relating to the Safeguarding of Employees' Rights in 
the Event of Transfers of Undertakings, Businesses or Parts of Undertakings or 
Businesses.  However, it was introduced in a much earlier EEC Directive 77/187. 

Unsurprisingly, the meaning of “old age, invalidity or survivors” benefits has been 
the subject of litigation over the years, in both the UK courts and the ECJ 
including: 

• Beckmann v Dynamco Whicheloe Macfarlane, a 2002 case in the ECJ in 
which it was held that employees’ rights to certain early retirement benefits 
transfer. 

• Martin v South Bank University, a 2003 case, in the ECJ which reinforced the 
view in Beckmann. 

• Procter & Gamble v SCA, a 2012 case in the London High Court which held 
that certain early retirement rights under the seller’s occupational pension 
scheme transfer. 

However, none of these cases have provided definitive judicial guidance on the 
limits of the scope of the occupational pension scheme exemption. 

As things currently stand, Regulation 10(2) introduces a complicating factor in 
corporate transactions involving an asset transfer subject to TUPE.  The parties 
have to investigate whether there are any provisions of the seller’s occupational 
pension schemes which potentially transfer under TUPE.  Warranties, 
indemnities and purchase price adjustments may have to be negotiated and 
agreed which is usually a complicated process given the legal uncertainty around 
this issue caused by Regulation 10(2).  In addition, the security of members’ 
existing pension benefits are not improved by the TUPE provision. 

The wording in Regulation 10(2) is drafting from the 1970s with no obvious 
rationale today.  Because Regulation 10(2) comes from the EU Directive it has 
not been disturbed.  This can now all change following the UK’s withdrawal from 
the EU.   
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One possibility would be to delete Regulation 10(2) as part of your current 
consultation so that there is clarity that no occupational pension scheme rights 
transfer.  This might be welcomed as a valuable simplification in TUPE exercises 
– indeed, a ‘benefit of Brexit’.  Whilst this would clarify that no occupational 
pension benefits transfer (in particular, early retirement rights in certain 
situations), there would be nothing to stop parties to corporate transactions from 
agreeing that certain benefits should transfer where there are good commercial 
or employee relations reasons for them to do so. 

However, before removing it, we suggest that you reach out to interested parties 
to establish whether there are any drawbacks of such an approach.  We would 
be happy to facilitate this through our connections with pensions industry bodies. 

 

 

 


